Povodom Međunarodnog dana gluhih

Međunarodni Dan gluhih proslavljen je i u Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška. Goste je pozdravio predsjednik Alen Kohajda.

Svrha proslave je privući što veću pažnju političara, organa vlasti i javnosti na dostignuća Gluhih, te ukazati na opće probleme i važna pitanja za Zajednicu gluhih koje je potrebno riješiti.

Povodom međunarodnog dana (i tjedna) gluhih Svjetska federacija gluhih potiče sve organizacije gluhih širom svijeta da iznesu u javnost informacije o svom radu, da objave i publiciraju svoje
zahtjeve i traženja. Uz svečanu proslavu i zajedničko druženje povećava se solidarnost među gluhim osobama i njihovim prijateljima, te ih stimulira za veću odlučnost u promoviranju prava gluhih osoba širom svijeta.

Hrvatski savez gluhih i nagluhih preporučuje svojim organizacijama i Udrugama da predstave kulturu gluhih široj javnosti, da na svom regionalnom području, uz pokroviteljstvo značajnih osoba iz politike ili društvene djelatnosti vode kampanju i promoviraju hrvatski znakovni jezik gluhih, kako bi svratili pažnju javnosti na stvari koje bi trebalo promijeniti.

Međunarodni dan gluhih ima dugu povijest. Svjetska federacija gluhih je prvi put svečano obznanila proslavu Međunarodnog dana gluhih 1958. godine; a “dan” se kasnije produžio na “tjedan”… Prvi svjetski Kongres Svjetske federacije gluhih održao se u rujnu 1951. godine u Rimu u Italiji, te je odlučeno da se proslava Dana (Tjedna) gluhih održava svake godine u mjesecu rujnu, kao uspomena na taj veliki događaj.