Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Međunarodni tjedan gluhih osoba – Proslava zajednice i promicanje prava gluhih osoba

Danas, 23. rujna, započinje Međunarodni tjedan gluhih osoba, globalno priznato razdoblje koje slavi zajednicu gluhih i njihov jedinstveni doprinos društvu. Obilježavanje ovog tjedna traje od posljednjeg punog tjedna u rujnu i svake godine okuplja zajednice, organizacije i pojedince diljem svijeta kako bi podigli svijest o pravima gluhih osoba i promovirali znakovni jezik kao osnovni alat komunikacije.

Inicijativu za obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih pokrenula je Svjetska federacija gluhih (WFD) još davne 1958. godine. Ovaj tjedan posebno je važan jer nas podsjeća na prvi Svjetski kongres WFD-a održan u rujnu te godine, čime je uspostavljena globalna platforma za zaštitu prava i interesa gluhih osoba.

Značaj Međunarodnog tjedna gluhih

Ovaj tjedan nije samo prilika za slavlje, već i za razmjenu iskustava i podizanje svijesti o važnim pitanjima koja pogađaju gluhe i nagluhe osobe. Tijekom sedam dana organiziraju se razne aktivnosti, od kulturnih i sportskih događanja do edukativnih radionica i javnih kampanja. Cilj je osnažiti zajednice, ali i širu javnost te promovirati ravnopravnost i inkluziju gluhih osoba u svakodnevnom životu.

Fokus na prava gluhih osoba

Svjetska federacija gluhih naglašava važnost prava na znakovni jezik i jednaku dostupnost informacija, obrazovanja i usluga. Kroz ovaj tjedan podsjećamo društvo na nužnost uklanjanja prepreka koje sprječavaju gluhe osobe u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava.

Gluhe osobe imaju pravo na ravnopravno sudjelovanje u društvu, a to uključuje pristup obrazovanju na znakovnom jeziku, prilagodbu radnih uvjeta te pravovremenu i točnu dostupnost informacija u kriznim situacijama.

Što možete učiniti?

Svi možemo dati svoj doprinos tijekom ovog tjedna. Pružite podršku organizacijama koje rade s gluhim osobama, sudjelujte u aktivnostima koje promiču znakovni jezik i informirajte se o izazovima s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe u svakodnevnom životu. Edukacija i svijest ključni su koraci prema inkluzivnijem društvu.

Međunarodni tjedan gluhih također je prilika za slaviti kulturu gluhih, koja je bogata i raznolika, od umjetnosti i sporta do znanstvenih i kulturnih dostignuća. Zajednica gluhih širom svijeta pokazuje snagu, otpornost i neprocjenjiv doprinos svakom društvu.

Poruka za budućnost

Neka Međunarodni tjedan gluhih bude prilika da nastavimo raditi na stvaranju društva u kojem su prava gluhih osoba poštovana, njihovi glasovi slušani, a njihove potrebe u potpunosti prepoznate. Različitost u komunikaciji trebala bi biti bogatstvo koje nas povezuje, a ne razdvaja.

Pridružite nam se u proslavi Međunarodnog tjedna gluhih i budimo zajedno glas solidarnosti i inkluzije!

Autor teksta: Antonia Kraljić