Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Međunarodni dan gluhih: Obilježavanje zajedništva i pozitivnosti

Svake godine, zadnja nedjelja u rujnu predstavlja važan trenutak za slavlje i osnaživanje naše zajednice – Međunarodni dan gluhih. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o pitanjima s kojima se suočavaju gluhe i nagluhe osobe diljem svijeta, a također nas potiče na promišljanje o važnosti međusobne potpore i zajedništva.

Povijest Međunarodnog dana gluhih započinje 1958. godine, kada je inicijativu pokrenula Svjetska federacija gluhih (WFD). Ova organizacija usmjerila je svoje napore prema promoviranju prava i jednakih mogućnosti za gluhe i nagluhe osobe, čime je ovaj dan postao simbol globalne solidarnosti.

Ove godine, Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška s ponosom je obilježila Međunarodni dan gluhih u druženju sa članovima.

Atmosfera je bila ispunjena smijehom, razgovorima i pozitivnom energijom, stvarajući tako jedinstveno okruženje zajedništva i radosti. Uživali smo u ukusnoj hrani, piću i slasticama, čime smo dodatno obogatili okupljanje.

Razgovori su predstavljali srž našeg druženja. Članovi su dijelili svoja iskustva i priče, a svaki razgovor bio je prilika za učenje i osnaživanje. Mnogi su raspravljali o izazovima s kojima se susreću, ali i o postignućima koja su ostvarili, uz smijeh i podršku prisutnih. Osjećala se snaga naše povezanosti dok smo zajedno dijelili trenutke radosti i pružali jedni drugima ruke potpore.

Ova proslava nije bila samo povod za zabavu; bila je i prilika da razmijenimo savjete i strategije koje nam pomažu u svakodnevnom životu.

Svi smo se okupili s jednim ciljem – osnažiti jedni druge i proslaviti ono što nas čini jedinstvenima.

U tom duhu, naglašena je važnost međusobne potpore, a članovi su dijelili informacije koje su im pomogle u prevladavanju izazova.

Ova povezanost ključna je za našu zajednicu i dodatno jača naše odnose.

Međunarodni dan gluhih snažno nas podsjeća na bogatstvo naše zajednice i ljepotu koju svi zajedno donosimo jedni drugima. Zajedno možemo stvoriti budućnost u kojoj će svaka osoba biti cijenjena i poštovana, a naši interesi i potrebe prepoznati.

Ovaj dan nas također potiče da se zapitamo: kako možemo svi, bez obzira na našu sposobnost slušanja, doprinijeti svijetu u kojem su glasovi svih ljudi jednako vrijedni?

Zajedno, gradimo mostove razumijevanja i empatije, stvarajući zajednicu u kojoj su razlike izvor snage, a ne prepreka.

Sretni Međunarodni dan gluhih!

Zajedno, kročimo prema boljoj budućnosti!

Autor teksta: Antonia Kraljić