Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Održan 29. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

29. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom održan je 21. i 22. listopada 2024. godine u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, krovne organizacije koju čini mreža od 15 nacionalnih saveza osoba s invaliditetom s preko 230 lokalnih udruga.

U duhu promicanja prava i dostojanstva osoba s invaliditetom, 29. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom održan je s ciljem razmjene iskustava i jačanja zajednice. Ovaj važan događaj okupio je brojne sudionike iz raznih sektora, uključujući predstavnike nevladinih organizacija, institucija, stručnjake i osobe s invaliditetom, čime se potaknula otvorena diskusija o pitanjima koja se svakodnevno javljaju u životima osoba s invaliditetom.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, njegova zamjenica i savjetnice sudjelovali su na simpoziju, istaknuvši važnost aktivnog sudjelovanja i zagovaranja prava osoba s invaliditetom. Oni su naglasili potrebu za daljnjim unaprjeđenjem postojećih zakonskih okvira i politika kako bi se osigurao puni pristup svim aspektima života, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvene usluge.

Tema simpozija obuhvatila je ključna pitanja poput pristupačnosti, socijalne uključenosti i osnaživanja osoba s invaliditetom. Sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama i panel diskusijama, gdje su se razmjenjivala iskustva i primjeri dobre prakse. Neki od najvažnijih tema uključivali su pristup informacijama, tehnologiji i inovativnim rješenjima koja mogu olakšati svakodnevni život osoba s invaliditetom.

Posebna pažnja posvećena je i izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u lokalnim zajednicama. Kroz konstruktivnu raspravu, sudionici su zajednički radili na pronalaženju rješenja i prijedloga za unapređenje života osoba s invaliditetom.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška ponosna je što je dio ove važne inicijative i aktivno sudjeluje u promicanju prava osoba s invaliditetom. Naš cilj je kontinuirano raditi na unaprjeđenju uvjeta života osoba s invaliditetom u našoj zajednici, poticati suradnju među svim dionicima i osnaživati glas osoba s invaliditetom.

Zajedno možemo postići značajne promjene i stvoriti inkluzivnije društvo koje prihvaća raznolikost i podržava sve svoje članove.