Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima XII

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo Dragoljuba Kovjanića.

Dragoljub živi u Novskoj, a član je naše udruge već dvadesetak godina, gotovo od samog osnutka. U radu udruge sudjeluje onoliko redovno koliko može, a korisnik je ovog projekta od početka.

Dragoljub uživa u gledanju filmova i često provede sate čitajući recenzije filmova koji ga zanimaju i koje bi volio pogledati. Prati nekoliko stranica vezanih za recenzije filmova i kako sam kaže, to ga ispunjava.

Sluh je izgubio kao dijete od 2 godine. Tumač mu pomaže u situacijama kada se boji da nešto neće razumjeti. Kaže da mu je najveći problem odlazak kod liječnika, odnosno kad ga prozovu u čekaonici, jer taj razglas slabo čuju i osobe bez oštećenog sluha, a kamoli one s oštećenjem sluha.

Uslugu komunikacijske posrednice najčešće koristi upravo pri odlasku liječniku, te pri ostvarivanju različitih socijalnih prava u javnim institucijama jer se boji da neće razumjeti što mu službenici govore.

Dragoljub smatra kako su i ovaj projekt i njegova provedba odlični, i ističe kako mu puno znači jer zna da se u svako doba može obratiti svojoj komunikacijskoj posrednici. Podrška komunikacijske posrednice mu je vrlo važna jer zna da je uvijek tu za njega i da mu može pomoći u svakodnevnom životu.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.