Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

INFORMATIVNE, MOTIVACIJSKE I RADIONICE OSNAŽIVANJA

Protekli tjedan od 23. do 27. rujna u INTEGRA centru održana je edukacija Informativne, motivacijske i radionice osnaživanja. Edukacija je održana u sklopu projekta „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“, UP.02.1.1.06.0002.

Sudionici su kroz edukaciju jačali osobnu motivaciju te otkrili što ih motivira i demotivira; potrebe u pozadini motivacije; kako učiti – refleksija na iskustva učenja kroz život.

Kako pravilno postaviti ciljeve i prioritete, zašto postavljati ciljeve, S.M.A.R.T. ciljevi, postavljanje ciljeva za svoju željenu budućnost u području osobnog identiteta, interesa, posla, izgleda i zdravlja te odnosa s drugima; otkrivanje njihovog “elementa” i utvrđivanje onoga što vole, što znaju raditi i što im ide.

Usavršavali su svoje komunikacijske vještine, te naučili što je to verbalna i neverbalna komunikacija, elementi komunikacije, ključne vještine komunikacije – autentičnost, aktivno slušanje, ja poruke i povratna informacija, konflikti i uzroci konflikata, te kako komunicirati u timu.

Osvijestili su koje vještine su potrebne na tržištu rada, kako funkcionira proces traženja posla, napravili samoprocjenu svojih radnih vrijednosti, pisanje životopisa i molbe, riješili testove ličnosti i profesionalnih interesa, koji posao bi bio idealan za njih, te na kraju sam proces zapošljavanja i planovi za budućnost.

Sudionici su edukaciju ocijenili kao izvanrednu te su istaknuli kako će im naučena znanja i vještine pomoći u njihovom daljnjem poslovnom i privatnom životu.

Podsjetimo, u sklopu otvorenog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška odobren je projekt  „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.  u 100% iznosu od 795.670,00 kn. Projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2018.  godine i trajat će 18 mjeseci.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška, Udrugom slijepih Nova Gradiška, Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B će kroz ovaj projekt na našem području  ponuditi posebno dizajnirane programe koji će utjecati na smanjenje nezaposlenosti marginaliziranih skupina društva.

Projekt teži pružanju specijalno dizajniranih programa obrazovanja usmjerenih jačanju ljudskih potencijala u nerazvijenim područjima i smanjenju socijalne isključenost ranjivih skupina.  Specifični cilj projekta je osnaživanje 7 osoba s invaliditetom i 13 dugotrajno nezaposlenih, mladih i žena kroz program formalnog i neformalnog obrazovanja za olakšani pristup tržištu rada.