Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

„MANJINSKE PRIČE: Europske perspektive i mogućnosti učenja“

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška sudjelovala je u još jednom međunarodnom projektu pod nazivom „Manjinske priče: Europske perspektive i mogućnosti učenja“ koji je podržan od strane Europske Komisije kroz program Europa za građane.

Nositelj projekta bio je slovenski Zavod Burja, a uz našu udrugu partneri su bili Grad Umag; Grad Bijeljina iz Bosne in Hercegovine, organizacija Nevo Koncepti iz Prizrena, Kosovo; Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo MATIJA GUBEC iz Tavankuta, Srbija, te organizacija Südost Europa Kultur e.V. iz Berlina, Njemačka.

Projektna aktivnost bila je međunarodna konferencija održana od 23. do 26. svibnja u Rimskim toplicama, Laškom i Celju u Sloveniji. Udrugu gluhih i nagluhih predstavljalo je četvero zaposlenika i suradnika, a 25. svibnja pridružili su nam se i članovi Udruge na zajedničkom programu.

Na konferenciji su partnerske organizacije predstavile svoje lokalne zajednice i područje rada. U uvodnom dijelu sudionici su se upoznali s osnovnim karakteristikama programa Europa za građane. Uvodne diskusije obuhvatile su sljedeće teme: 1) Uloga interkulturnog učenja i mogućnosti učenja za pripadnike različitih manjina; 2) Razumijevanje manjinske kulture kako bi se povećala motivacija manjina za uključivanje u obrazovne programe; 3) Cjeloživotno učenje: učenje kroz rad i svakodnevni život; 4) Interkulturno obrazovanje, te 5) Manjinska kulturna baština kao sredstvo prihvaćanja izazova i mogućnosti za obrazovanje.
Sudionici su također raspravljali o budućoj ulozi manjina u EU te njihovoj europskoj perspektivi, uspješnoj integraciji manjina u kulturni i društveni život te tražili prijedloge kako organizacije manjina u suradnji s lokalnim zajednicama mogu pomoći u smanjenju diskriminacije i predrasuda.

Konferencija se trećeg dana nastavila s predstavljanjem europskih obrazovnih programa i projekata dostupnih manjinama. Na radionici su sudionici razgovarali sa stručnjacima i donositeljima odluka o europskim perspektivama te lokalnim izazovima u oblikovanju programa uključivog obrazovanja za poboljšanje ključnih vještina osoba s manje mogućnosti.
Program je nastavljen obilaskom grada Laško, dvorca i Pivare Laško, degustacijom piva i obilaska završenih projekata koji su provedeni u općini Laško uz potporu EU. Na kraju dana održan je kulturni program u Celjskom domu, gdje se sudionicima predstavio ansambl Bisernica iz Bijeljine.

Zadnjeg dana konferencije potpisana je zajednička izjava svih partnera o važnosti neformalnog obrazovanja u razvoju interkulturnog dijaloga i uključivanju lokalnih zajednica u promicanje i poticanje socijalne uključenosti.

Udruzi gluhih i nagluhih ovo je bila izvrsna prilika za predstaviti vlastitu dobru praksu u prodručju kreiranja i upravljanja europskim projektima u području socijalne uključenosti osoba oštećena sluha, koje su zasigurno kako manjinska, tako i grupacija osoba s manje mogućnosti.
Dijeljenjem našeg iskustva aktivno smo doprinijeli programu konferencije, a zauzvrat smo dobili informacije o novim programima i mogućnostima financiranja, novim pristupima cjeloživotnom obrazovanju, te nova parterstva.

Vjerujemo kako će sudjelovanje na ovoj konferenciji rezultirati stvaranjem novih projektnih ideja usmjerenih jačanju društvene pozicije različitih manjinskih grupacija, te još aktivniju predanost ostvarivanju socijalne inkluzije!

Projekt možete pratiti i na službenoj stranici gdje će biti objavljeni video zapisi, galerije i izvještaji.