Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

O novom projektu Udruge gluhih i nagluhih sniman prilog za HRT

Radi se o projektu SOCIJALNA INTEGRACIJA TREĆE DOBI U LOKALNU ZAJEDNICU čija je provedba počela 01. siječnja 2021., a bit će nastavljen i tijekom 2022. godine.

Video novinar HRT-a Silvio Stilinović razgovarao je 17. ožujka s Brankom Medunićem, ravnateljem Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, koji je jedan od partnera Udruzi u ovom projektu.

Potom je snimanje nastavljeno u prostoru Udruge u Gajevoj ulici, a novi je projekt predstavio tajnik Josip Bošnjak i ujedno prezentirao 20-ogodišnji rad Udruge u cjelini, kao i rad Športske udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Projekt „Socijalna integracija treće dobi u lokalnu zajednicu“ prihvatilo je i financira ga u 100% iznosu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ukupan iznos odobren za provedbu cjelokupnoga projekta je 238.000 kuna.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Športska udruga gluhih Nova Gradiška i Udruga Matice hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška.

U sklopu projekta  na određeno vrijeme zaposlena je 1 osoba, a skrbi za ukupno 65 krajnjih korisnika starije životne dobi i to za 35 žena i 30 muškaraca sa oštećenim sluhom.

Projekt se provodi na području tri županije: Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i istočnom dijelu Sisačko-moslavačke županije. Obuhvaća slijedeće gradove i općine: Grad Novu Gradišku i općine: Staro Petrovo Selo, Vrbje, Davor, Rešetari, Cernik, Okučani, Dragalić i Gornje Bogićevce; potom gradove Lipik, Pakrac i Novsku te općinu Lipovljane.

Cilj je projektom omogućiti zadovoljenje životnih potreba najosjetljivijim skupinama društva, kao što su osobe sa invaliditetom kroz pružanje i razvoj inovativnih socijalnih usluga na slabo razvijenim područjima RH. Time će se pridonijeti i socijalnoj pravedosti, ali i prevenirati institucionalizacija osoba u riziku te povećati integracija starijih osoba s oštećenim sluhom i prezbiakuzijom.

Prioritetno područje i aktivnosti su osiguravanje usluga prijevoza za starije u zajednici (liječniku, u prodavaonice, banku, poštu…), a uz to i socijalno druženje s korisnicima.

Projektom se želi omogućiti osobama treće životne dobi da, uz nužnu pomoć, što duže ostanu u svojim domovima te da što kvalitetnije prožive starost.

O tomu koliko im znači provedba projekta „Socijalna integracija osoba treće dobi u lokalnu zajednicu“ govorilo je i nekoliko korisnica: Ruža Ilić, Duška Homjak i Kata Mrvelj, koje dugi niz godina žive u Prognaničkom naselju u Kovačevcu.

O prvim iskustvima involviranja projekta u zajednicu govorila je Ivanka Herceg, zaposlena u Udruzi za pružanje spomenutih projektnih usluga.