Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška
Udruga gluhih i nagluhih

Studijsko putovanje u općinu Sveti Martin na Muri

Lokalna akcijska grupa zapadna Slavonija organizirala je zanimljivo i nadasve korisno studijsko putovanje za svoje članove u Općinu Sveti Martin gdje je održana i redovna skupština našeg LAG-a. Ovom dvodnevnom druženju, ali i svojevrsnoj edukaciji, odazvala se većina članova. Među njima bio je predstavnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška , koji je također član LAG-A.

Studijsko putovanje financirano je sredstvima Europske unije, a kako je istaknula Marijana Vidić Poleto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija, cilj ovakvih obilazaka drugih područja Hrvatske je upoznavanje s njihovim radom, iskustvima i problemima.

Kroz provedbu mjere 19.4. Programa ruralnog razvoja naš LAG-a je doveo svoje članove u Međimurje da vide kako se ondje razvijaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kako funkcionira sustav kratkih lanaca opskrbe.

Na redovnoj skupštini LAG-a Zapadna Slavonija istaknuto je da će nakon pet godina rada uskoro početi raspisivanje prvih natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja na koje će se moći kandidirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Za to je našem Lagu početkom godine odobreno više od 8 milijuna kuna.

Lagovci šireg novogradiškog područja posjetili su vinariju obitelji Jakopić koja je uspješno spojila vinarstvo sa ugostiteljstvom i turizmom, a doznali su i kako Hotel u toplicama Sveti Martin uspješno surađuje sa oko 25 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja za njih proizvode hranu. Posjetili su i mlinsku kuću, zanimljiva iskustva čuli su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Perhoč koje se bavi uzgojem jelena lopatara, a obišli su i centar Dr. Rudolfa Steiner u Donjem Kraljevcu gdje su slušali predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi.