Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška provodi projekt “Želimo i možemo!”

Predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Josip Bošnjak, u ponedjeljak, 11. ožujka 2024. sudjelovao je na svečanom potpisivanju i uručivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ za projekt „Želimo i možemo. Potpisivanje ugovora održano je u Slavonskom Brodu, a na svečanosti su sudjelovali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, saborski zastupnik Pero Ćosić, te ostali uzvanici. Ovom prilikom uručeno je 16 ugovora o bespovratnim sredstvima za brojne jedinice lokalne samouprave i udruge s područja Slavonije.

Projekt „Želimo i možemo“ je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda +, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Ukupna vrijednost projekta je 765.000,00 eura, a intenzitet potpore je 100 %. Trajanje projekta je 36 mjeseci, od 11. ožujka 2024. do 11. ožujka 2027.

Opći cilj projekta “Želimo i možemo!“ je pružiti pomoć i podršku starijima i osobama s invaliditetom kako bi se prevenirala institucionalizacija korisnika i povećala socijalna uključenost. Specifični cilj projekta je pružiti usluge podrške i skrbi za 90 starijih osoba i osoba s invaliditetom s područja Brodsko-posavske županije. Glavna aktivnost projekta  odnosi se na pružanje usluge potpore i podrške uz nabavu i podjelu paketa potrepština. U okviru te aktivnosti zaposlit će se 15 osoba za pružanje podrške potrebitima, pratit će se izvršene usluge, nabavit će se i podijeliti paketi higijenskih potrepština krajnjim korisnicima, osigurat će se vidljivost i komunikacija te provesti aktivnosti upravljanja projektom i administracije. Provedbom projekta pruža se podrška starijima i osobama s invaliditetom kako bi se prevenirala institucionalizacija korisnika i povećala socijalna uključenost.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška provela je projekte iz prethodne 3 faze poziva Zaželi-program zapošljavanja žena, a ovaj je projekt nastavak uspješno provedenih projekata iz prethodnog programskog razdoblja ESF-a koji su se pokazali kao uspješan faktor u povećanju kvalitete života osoba oštećenog sluha, u svrhu promicanja kvalitete života osoba oštećena sluha i njihove integracije u društvo i lokalnu zajednicu.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda plus. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška