Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Uvodno predstavljanje projekta

Dana 12.1.2018. u restoranu Slavonski biser, predstavnici Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška održali su uvodno predstavljanje projekta ”Zaposlena žena za jako i solidarno društvo.”

U prvom djelu predstavljanja prisutnii sudionici su se upoznali s radom Udruge u protekle tri godine, te kako je došlo do prijavljivanja projekta u okviru Programa Zaželi.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje,u sklopu programa ”Zaželi – program zapošljavanja žena” pokrenula je projekt ”Zaposlena žena za jako i solidarno društvo” tijekom kojeg će zaposliti 5 teško zapošljivih žena starijih od 50 godina života, te osobe s invaliditetom, na poslovima pružanje usluge pomoći u kući najpotrebitijim starim i nemoćnim osobama, te drugim osobama s invaliditetom.

Na taj način doći će do njihovog uključivanja na tržište rada, te će kroz osposobljavanje za zanimanje njegovateljice steći znanje i radno iskustvo neophodno za ostanak na tržištu rada nakon završetka projekta, a istodobno 40 najpotrebnijih dobit će uslugu koja će povećati kvalitetu njihova života, spriječiti ili odgoditi njihovu institucionalizaciju, te pridonijeti procesu deinstitucionalizacije socijalnih usluga.

Cilj projekta je i povećati stupanj samostalnosti kod 5 nezaposlenih žena starijih od 50 godina s područja zapadne Slavonije, kroz njihovo zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući najpotrebitijima. Na taj način ostvarit će se višestruko pozitivni utjecaj na razvoj slabo razvijenih lokalnih zajednica, kakvima pripada i zapadna Slavonija, kroz povećanje zapošljivosti rizičnih skupina na tržištu rada i osiguravanje pružanja slabo razvijene socijalne usluge najpotrebitijima.

Aktivnost i projekt su pohvalili prisutni na predstavljanju, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, Branko Medunić ravnatelj Centra za socijalnu skrb, te Ljiljana Lukačević u ime Udruge Pozitiva, koji se nadaju budućim suradnjama s Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Ovaj projekt je financiran u okviru programa ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA kojeg je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavio 30.6.2017., a financirat će se iz Europskog socijalnog fonda u 100% intezitetu u iznosu od 1.300.286,40 kn. Provedba projekta trajat će 30 mjeseci.

Više informacija o programu Zaželi na: www.strukturnifondovi.hr