Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

24 MJESECI PRUŽANJA USLUGE POMOĆI U KUĆI

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška je dana 30.04. završila svoje 24. mjesečno razdoblje provedbe pružanja usluge pomoći u kući. U ova 24 mjeseca programom „Zaželi“ zaposlili smo 5 zaposlenica sa područja grada Nove Gradiške i okolice. Zaposlenice su uspješno završile edukaciju njegovateljice prije početka pružanja usluge pomoći u kući. Udruga je putem ovoga projekta djelovala na područjima Grada Nove Gradiške, općine Cernik, općine Dragalić, općine Gornji Bogićevci te općine Okučani. Sa zadovoljstvom možemo reći da je udruga pomogla ne samo svojim članovima ovim projektom nego i cjelokupnom stanovništvu sa ovoga područja.

Zaposlenice su tijekom ova 24. mjeseca stekle prijateljski odnos sa svojim korisnicima te u svakom trenutku su im bile dostupne. Korisnicima su zaposlenice bile velika pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova kao što su: održavanje čistoće stamb. prostora, pratnja kod liječnika, odlazak po namirnice, pomoć u pripremi obroka, a pogotovo korisnicima krajnje važan razgovor te druženje.

Anketa koju smo sprovodili tijekom provedbe projekta prikazala je odlične rezultate u odnosu zaposlenica i korisnika. Veoma su zadovoljni bili sa našim radom te su imali samo riječi pohvale. Pakete sa higijenskim potrepštinama koje je dijelio koordinator te zaposlenice su iznimno cijenili.
Nažalost pri završetku provođenja projekta zadesila se situacija sa pandemijom COVID-19. No i tu je Udruga pokazala veliko srce i empatiju prema korisnicima projekta. Zaposlenicima je nabavila svu potrebnu zaštitu (rukavice i maske) za nastavak rada na projektu. Udruga se držala svim odlukama i propisima civilnog stožera te sa oprezom je obavljala poslove koje su korisnici tražili poput: odlaska po namirnice, odlaska po lijekove, plaćanje računa. Cilj u ova posljednja 2 mjeseca je bilo da se zaštite
korisnici projekta jer su oni ugrožena skupina.

Ukratko, projekt je odrađen profesionalno te po svim parametrima se vidi da je obostrano zadovoljstvo što od strane UGNG što od strane korisnika.
Ovaj projekt je financiran u okviru programa ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA kojeg je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavio 30.6.2017., a financira se iz Europskog socijalnog fonda u 100% intenzitetu u iznosu od 1.300.286,40 kn.

Provedba projekta traje 30 mjeseci. Cilj projekta je osnažiti i povećati stupanj samostalnosti kod 5 nezaposlenih žena starijih od 50 godina s
područja zapadne Slavonije, kroz njihovo zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući najpotrebitijima.