Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima V

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam donosimo priču o Moniki Šimunović.

Monika Šimunović je iz Rešetara i dugogodišnja je članica naše udruge gdje joj se najviše sviđa druženje s ostalim članovima udruge. Njeni hobiji su kuglanje, pikado i biciklizam, a često se bavi i vježbanjem.

Monika ima 22 godine, a gluha je od rođenja. Usluga komunikacijske posrednice joj jako puno pomaže kod obavljanja poslovnih i privatnih obaveza, naročito kod traženja posla.

Monika je također jedna od naših najaktivnijih članica i često se uključuje u različite projekte udruge s ciljem kontinuiranog usavršavanja svog znanja i vještina putem edukativnih aktivnosti. Smatra da joj usluga komunikacijske posrednice izrazito pomaže u praćenju programa edukativnih radionica i treninga, te joj omogućuje ravnopravno sudjelovanje i uključenost.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe.  Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.