Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Održana uvodna konferencija projekta „Društvo jednakih mogućnosti“

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška jučer je, 03. lipnja, održala uvodnu konferenciju projekta „Društvo jednakih mogućnosti“, UP.02.2.2.09.0002.  Konferencija je održana u prostoru restorana „AS“ u Rešetarima. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici institucija – Grad Nova Gradiška i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, predstavnici suradničkih organizacija civilnog društva i medijskih kuća, te korisnici_e kojima su predstavljene sve pojedinosti i prednosti ovoga projekta, te pregled rada Udruge u protekloj i tekućoj godini.

Predstavili su ih Josip Bošnjak, tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška; Paolo Pelesk, voditelj promocije projekta; Nikolina Jureković, ispred UGNG; te Josip Brozović kao vanjski upravitelj projekta.

„Društvo jednakih mogućnosti“, UP.02.2.2.09.0002. je projekt odobren kroz otvoreni poziv Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisan u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 971.630,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Opći cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Ciljna skupina projekta su gluhe i nagluhe osobe koje žive na području prijavitelja. Kroz projekt ćemo zaposliti 2 tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika.

Čvrsto vjerujemo da će projektne aktivnosti u dugotrajnoj perspektivi pridonijeti trajnom rješavanju problema osoba oštećena sluha i doprinijeti da usluga tumača/prevoditelja postane zakonska socijalna usluga.