Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Arteco Pavletić je organizirao okrugli stol na temu važnosti promocije čitanja

Udruga Arteco Pavletić je u svom Tematskom parku Pavletić organizirala okrugli stol na temu „Važnost čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju” u sklopu projekta „Umjetnost čitanja.“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 61.094,96€. Projekt je sufinanciran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u periodu od 05.07.2022. do 05.07.2023.

Okrugli stol je okupio stručnjake i zaljubljenike u pisanu riječ i pripovijedanje te istaknuo važnost čitanja za cjeloživotno učenje te za sve dobne skupine. Posebno je istaknuta važnost knjižnica za ruralna područja te socijalno ugrožene skupine kojima osigurava dostupnost pisane riječi. Sudionici su se složili da je poticanje djece i mladih na čitanje lektire s razumijevanjem i dalje izazov ali izazov od kojeg se ne smije odustati te je nužno ponuditi i prilagoditi metode i alate različitim dobnim skupinama djece i mladih. Zanimljivo je bilo i čuti razmišljanja od digitalizaciji koja utječe na kupnju knjiga u tiskanom obliku te posebno mlade i djecu sve više drži prikovane uz ekrane.

Udruga Arteco Pavletić u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška kroz projekt “Umjetnost čitanja” želi kroz različite oblike neformalnog učenja osnažiti djecu i mlade, osobe s invaliditetom te osobe starije od 55 godina u ruralnom području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije za čitanje te jačanje čitalačkih kompetencija u cilju prevencije njihove socijalne isključenosti.