Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

„Društvo jednakih mogućnosti“ – 12 mjeseci provedbe

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Podsjetimo, ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore.

Kroz ovaj projekt zaposlene su dvije komunikacijske posrednice – tumači znakovnog jezika, koje pružaju uslugu tumačenja i prevođenja sa i na hrvatski znakovni jezik za ukupno 35 korisnika, od čega 9 ženskih osoba i 26 muških osoba. Korisnici dolaze s područja zapadne Slavonije, odnosno Brodsko-posavske, Požeško–slavonske i Sisačko-moslavačke županije.

Dosadašnja provedba pokazala je kako korisnici uglavnom koriste uslugu tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika prilikom obavljanja različitih svakodnevnih obaveza od odlaska u poštu, banku, do tjednih kupovina i posjeta liječnicima; zatim prilikom susreta s raznim javnim institucijama; preko odlaska na razgovore za posao ili različitih edukacija.

Važno je napomenuti kako u trenutnoj situaciji nije obustavljena usluga komunikacijskih posrednika, te kako se svi korisnici_ice usluge i dalje mogu obratiti putem telefona i e-maila koordinatoru projekta i svojim komunikacijskim posrednicama, koje su u mogućnosti pružiti uslugu tumačenja / prevođenja putem telefonskih i video poziva; a u hitnim situacijama i izlaskom na teren.

Sve projektne aktivnosti pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s oštećenjem sluha što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu. Dosad provedeno vrednovanje pokazuje kako su korisnici zadovoljni pruženom uslugom, te smatraju da im ista podiže kvalitetu života. S druge strane, komunikacijske posrednice zadovoljne su tijekom provedbe projekta i činjenicom da mogu pomoći velikom broju ljudi u ostvarivanju njihovih prava i socijalnih kontakata.

Na kraju, molimo korisnike projekta da što više uzmu u obzir trenutnu situaciju, slušaju upute nadležnih tijela i prate objave putem naših društvenih mreža vezane uz provedbu ovog projekta.