Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima IV

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam donosimo priču o Kristijanu Baksi.

Kristijan je iz Starog Petrovog Sela, a član Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška je od 2019. godine. Najviše mu se sviđa atmosfera i društveno okruženje koje vlada u udruzi. Od hobija izdvaja nogomet, rukomet i kuglanje.

Kristijan je sluh izgubio 2015. godine oštećenjem slušnog živca. Usluga komunikacijske posrednice mu jako puno pomaže kod obavljanja poslovnih i privatnih obaveza. Smatra da je to veliki korak naprijed za udrugu a i za
korisnike udruge kojima komunikacijske posrednice pružaju podršku.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe.  Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projektne aktivnosti pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s oštećenjem sluha što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu. Kontinuirano vrednovanje pokazuje kako su korisnici zadovoljni pruženom uslugom, te smatraju da im ista podiže kvalitetu života.