Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako se naš projekt bliži svom kraju, a jedna od komunikacijskih posrednica uskoro završava s radom na projektu, željeli smo ispitati njene dojmove o tome kako joj je bilo raditi na projektu i pomagati osobama oštećena sluha.

Dorica Krizmanić na projektu je zaposlena kao komunikacijska posrednica i pružala je uslugu tumačenja i prevođenja za ukupno 20 krajnjih korisnika i korisnica, a o iskustvu rada nam je rekla:
Moji roditelji su gluhi tako da mi je znakovni jezik bio ustvari prvi jezik koji sam naučila.
Ovaj posao koji sam dobila mi je savršen! Spojilo mi se ugodno s korisnim. Znakovni jezik volim i koristim ga svakodnevno, a ova usluga isto tako gluhim osobama znači jako puno, a to znam po svojim roditeljima kojima sam kao dijete išla prevoditi jer tada nije bilo te usluge i morali su se kao i sve ostale gluhe osobe snalaziti na različite načine. Drago mi je što mogu svojim znanjem pomoći njima i značajno im promijeniti komunikaciju i shvaćanje određenih stvari i situacija i to mi je najdraža stvar u ovom poslu. Meni je kao čujućoj osobi komunikacija na znakovnom jeziku nešto normalno, a gluhim osobama je to opet jako velika pomoć.

Istaknula je kako je rad na projektu bio ispunjavajući, te kako je razvila bolje razumijevanje potreba osoba oštećena sluha. Smatra kako je iznimno važno osigurati ovu vrstu podrške gluhim i nagluhim osobama kako bi ravnopravno sudjelovali u životu zajednice.

Podsjetimo, projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore, a projekt traje do sredine srpnja 2021. godine.