Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

„Društvo jednakih mogućnosti“ – 6 mjeseci provedbe

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz ovaj projekt zaposlene su dvije komunikacijske posrednice – tumači znakovnog jezika, koje pružaju uslugu tumačenja i prevođenja sa i na hrvatski znakovni jezik za ukupno 35 korisnika, od čega 9 ženskih osoba i 26 muških osoba. Korisnici dolaze s područja zapadne Slavonije, odnosno Brodsko-posavske, Požeško–slavonske i Sisačko-moslavačke županije.

U okviru projekta dosad su provedene tri edukacije: komunikacijske posrednice su prošle edukaciju hrvatskog znakovnog jezika u svrhu kvalitetnijeg obavljanja usluge; korisnici i tumačice sudjelovali su na edukaciji o etičkom kodeksu tumača znakovnog jezika, te pravima i obvezama korisnika; te na edukaciji o komunikacijskim vještinama i rješavanju sukoba.

Dosadašnja provedba pokazala je kako korisnici uglavnom koriste uslugu tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika prilikom obavljanja različitih svakodnevnih obaveza od odlaska u poštu, banku, do tjednih kupovina i posjeta liječnicima; zatim prilikom susreta s raznim javnim institucijama; preko odlaska na razgovore za posao ili različitih edukacija.

Projektne aktivnosti pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s oštećenjem sluha što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu. Kontinuirano vrednovanje pokazuje kako su korisnici zadovoljni pruženom uslugom, te smatraju da im ista podiže kvalitetu života.

Podsjetimo, ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore.