Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Održana edukacija “Poduzetnički trening”

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška je kroz projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“, UP.02.1.1.06.0002, provela „Poduzetnički trening“ od 21. do 25. 10. 2019. godine.

Trening je trajalo 5 dana i pokrio teme vezane za pokretanje poduzetničkih ideja kod sudionika.

Sudionici su imali priliku naučiti što je to poduzetništvo, koje su karakteristike poduzetnika te koji su potencijalni rizici pokretanja vlastitog posla. Nakon toga, sudionici su imali priliku napraviti ispitivanje potreba zajednice za uslugama i proizvodima kroz intervju i opažanje te tako saznati koji potencijal postoji za pokretanje novih poduzetničkih ideja u svojoj lokalnoj zajednici. Nakon ispitivanja potreba, sudionici su izradili ideje na temelju koje se razrađivao poslovni plan kroz naredni tjedan.

Sudionici su tako drugog dana odredili ciljeve svog poduzeća, viziju, misiju, kao i ciljane skupine svog poduzeća te koje su njihove potrebe, kao i načine promocije i dolaska do ciljanih skupina. Trećeg dana sudionici su izradili vlastite prihode u odnosu na ciljanu skupinu, popisati sve aktivnosti koje su im važne za pokretanje njihove poslovne ideje, odredili partnere i dobavljače te izradili SWOT analizu. Narednog dana sudionici su razgovarali o odnosu prihoda i rashoda. Na primjeru vlastitih poduzeća su odredili potencijalne prihode, kao i rashode, što je bio izazovan zadatak.. Zadnji dan, sudionici su imali priliku napraviti elevator pitch svojih ideja, ali se i baviti promocijom poduzeća, društvenim mrežama te razlikama u otvaranju različitih oblika poduzeća (d.o.o., j.d.o.o. ili obrt). Nakon toga su upoznati s planom samozapošljavanja, te je svatko od njih izradio svoj plan samozapošljavanja. Na kraju je napravljena evaluacija cijelog treninga gdje su sudionici izrazili svoje zadovoljstvo stečenim znanjima i vještinama.

Podsjetimo, u sklopu otvorenog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška odobren je projekt  „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.  u 100% iznosu od 795.670,00 kn. Projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2018.  godine i trajat će 18 mjeseci.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška, Udrugom slijepih Nova Gradiška, Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B će kroz ovaj projekt na našem području  ponuditi posebno dizajnirane programe koji će utjecati na smanjenje nezaposlenosti marginaliziranih skupina društva.

sdr