Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima VIII

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo Hrvoja Dautovića.

Hrvoje Dautović je iz Nove Gradiške, no radi i živi sa suprugom i djecom u Lipiku. Član je Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška već desetak godina. Najviše mu se sviđa druženje s ostalim članovima i mogućnost različitih usluga koje udruga pruža. Slobodno vrijeme provodi s obitelji, a voli i kuhati.

Hrvoje je gluh od rođenja. Kaže kako dosta stvari može obaviti sam, no tumač mu uvelike pomaže kada ide u različite institucije gdje slabo razumije službenike. Problem mu predstavlja i posjet liječnicima ili bolnici kada ne čuje kad ga prozovu, tada mu tumač veoma mnogo znači. Upravo u tim situacijama najviše i koristi usluge komunikacijske posrednice.

Hrvoje kaže kako ovaj projekt puno znači gluhima jer znaju da se u bilo kojem trenutku mogu osloniti na pomoć tumača. Vrlo mu je važna pomoć, ali još mu je važnije imati nekoga od povjerenja. Ponekad se s tumačem čuje porukama, pita ga kako je, kako je njegova obitelj i to mu puno znači. Nažalost, zbog posla i manjka vremena, ne može sudjelovati u onoj mjeri koliko bi volio u aktivnostima koje provodi Udruga, no kad se okupi s ostalim članovima, uvijek mu je lijepo razmijeniti koju riječ.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.