Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Zaposlena žena za jako i solidarno društvo – faza II

Predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška Alen Kohajda prisustvovao je svečanom potpisivanju i dodjeljivanju ugovora za projekte odobrene kroz poziv Zaželi – program zapošljavanja žena – Faza II održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tom prilikom uručen mu je ugovor za projekt “UP.02.1.1.13.0112, Zaposlena žena za jako i solidarno društvo – faza II”.

Projekt je odobren kroz otvoreni poziv Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II kojeg je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta je osigurati socijalnu uslugu pomoći u kući za 36 najpotrebitijih starih i nemoćnih osoba s područja zapadne Slavonije (Nova Gradiška, Gornji Bogićevci, Okučani, Rešetari), te zaposliti 6 žena pripadnica marginaliziranih skupina. Na taj način će se osigurati da stari i nemoćni u slabije razvijenoj sredini što duže ostanu u svojim domovima, a istovremeno da se teže zapošljive žene uključe u tržište rada.

Kroz projekt će biti zaposleno 6 korisnica na period od 12 mjeseci, a za njih 5 je predviđeno i obrazovanje, odnosno osposobljavanje, kako bi i nakon završetka projektnih aktivnosti ostale na tržištu rada. Projektom se potiče da se sredstva u većoj mjeri usmjere na pružanje socijalnih usluga i prevenciju socijalne i materijalne deprivacije, a ne na novčane naknade. Ovaj je projekt logičan nastavak projekta koji je Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška (kao prijavitelj) već provela u okviru faze I ovog Poziva i koji se pokazao korisnim i učinkovitim jer starije osobe redovito dobivaju pomoć koja im je potrebna, a ujedno je kroz taj projekt zajamčena zaposlenost žena koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih osoba.

Ovaj projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 551.731,96 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem.