Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima XIV

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo korisnicu Davorku Jurišić.

Davorka živi u Cerničkoj Šagovini, a članica je naše udruge od ove godine. Najviše joj se sviđa dostupnost njene
komunikacijske posrednice, što joj uvijek, u bilo koje doba dana može poslati poruku. Osim što joj pomaže tamo gdje se boji da će slabije čuti ili razumijeti, ona joj pomaže i kad joj je potrebna topla riječ ili neki savjet. Davorka je majka malenog djeteta, stoga najviše vremena provede u igri s njom. U slobodno vrijeme voli pogledati seriju ili dobar film.

Davorka je sluh izgubila kao dijete, uslijed bolesti. Obzirom da je nagluha osoba, u dosta situacija može se snaći sama, no u situacijama kada se boji da nešto neće dobro shvatiti ili da neće čuti da ju je netko prozvao, komunikacijska posrednica joj uvelike koristi. Isto tako, ako ima bilo kakvo pitanje, pošalje poruku tumaču ili porazgovara s njom putem videopoziva. Uslugu tumača koristi najčešće prilikom odlaska liječniku jer slabo čuje kad je prozovu.

Podrška komunikacijske posrednice jako joj je važna, a o provedbi projekta ima samo riječi hvale jer smatra kako onaj tko dobro čuje ne može razumijeti s kakvim se preprekama osobe oštećena sluha svakodnevno susreću.
Trenutno nije uključena u mnogo društvenih aktivnosti, obzirom da kao majka malog djeteta ne može sudjelovali koliko bi htjela, a i zbog činjenice da je pandemija koronavirusa smanjila opseg dostupnih aktivnosti; ali izražava nadu da nas čeka bolje vrijeme u skoroj budućnosti.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.