Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Dobar dan, kako ste?

Pitanje naoko uobičajeno u svakodnevnim susretima s ljudima. Ponekad nam se čini da nam je upućeno iz čiste navike, a da zapravo, onoga koji nam ga je uputio, ni ne zanima previše kako smo doista.

Ali za osobe koje žive same, bez obzira na dob, iznimno važno, kao i naš dolazak k njima. 

Naim, početkom ove godine u provedbu je krenuo projekt Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška pod nazivom SOCIJALNA INTEGRACIJA TREĆE DOBI U LOKALNU ZAJEDNICU i potrajat će do kraja 2022.

Koliko su našim korisnicima u projektu važne usluge koje pružamo svjedoče svakodnevno i sami. Prioritetni su prijevoz i pratnja prilikom ostvarivanja zdravstvenih usluga u bolnici, kod stomatologa. Također je našim korisnicima važna pratnja i prijevoz do prodavaonica, banke, pošte, a tom prigodom, osim dostave namirnica ili plaćanja režija, jako im puno znači kada susretnu nekoga dragoga prijatelja kojega, zbog nemogućnosti vlastite mobilnosti, nisu dugo vidjeli.

Često im je dovoljan samo razgovor, jer…važno je da netko pokuca i otvori vrata i upita ih kako su, treba li im što?

Provedbom ovoga projekta doprinosimo socijalnoj integraciji naših korisnika, doprinosimo kvaliteti njihova svakodnevnoga života posebno u ovo korona vrijeme kada su još više usamljeni zbog socijalne distance.

Osjećaj da nisu sami i ostavljeni, da netko o njima vodi brigu, da će im pomoći i u ostvarivanju njihovih prava, neprocjenjiv je, kažu nam svi koje posjećujemo na području Brodsko- posavske, Požeško-slavonske i istočnom dijelu Sisačko-moslavačke županije: Grad Nova Gradiška i općine: Staro Petrovo Selo, Vrbje, Davor, Rešetari, Cernik, Okučani, Dragalić i Gornje Bogićevce; potom gradovi Lipik, Pakrac i Novska te općina Lipovljani.

Svim našim korisnicima poručujemo kako ćemo se i nadalje o njima brinuti s radošću, strpljenjem i s ljubavlju koju nam i sami pružaju. Oni su sada, kroz ovaj projekt, dio naše obitelji.

Podsjetimo!

Projekt „Socijalna integracija treće dobi u lokalnu zajednicu“ prihvatilo je i financira ga u 100% iznosu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ukupan iznos odobren za provedbu cjelokupnoga projekta je 238.000 kuna.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Športska udruga gluhih Nova Gradiška i Udruga Matice hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška.

U sklopu projekta  na određeno vrijeme zaposlena je 1 osoba, a skrbi za ukupno 65 krajnjih korisnika starije životne dobi i to za 35 žena i 30 muškaraca sa oštećenim sluhom.

Cilj je projektom omogućiti zadovoljenje životnih potreba najosjetljivijim skupinama društva, kao što su osobe sa invaliditetom kroz pružanje i razvoj inovativnih socijalnih usluga na slabo razvijenim područjima RH. Time će se pridonijeti i socijalnoj pravedosti, ali i prevenirati institucionalizacija osoba u riziku te povećati integracija starijih osoba s oštećenim sluhom i prezbiakuzijom.

Projektom se želi omogućiti osobama treće životne dobi da, uz nužnu pomoć, što duže ostanu u svojim domovima te da što kvalitetnije prožive starost.