Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Obilježen Dan Brodsko-posavske županije

Svečanim programom u prostoru slavonskobrodske Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“ svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljena je 29. obljetnica Brodsko-posavske županije, prisjećajući se tako 15. travnja 1993. godine – datuma konstituiranja prve Županijske skupštine.

Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom razdoblju o čemu su više govorili predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić. U ovoj prigodi župan Marušić je istaknuo kako je do sada puno uloženo, no uvijek može bolje i više i to je i imperativ kojim se vodimo – kazao je Marušić naglašavajući važnost konsolidacije tvornice „Đuro Đaković“, ali i zahvalivši Vladi RH na svim ulaganjima, ističući ulaganja Županije u prometnu infrastrukturu.

Slično je istaknuo i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić nadodavši kako je Brodsko-posavska županija na raskrižju svih važnih međunarodnih prometnih pravaca, te ima perspektivu daljnjeg snažnog razvoja.

Kroz realizaciju brojnih projekata za koje izvor financiranja imaju u fondovima Europske unije, Brodsko-posavska županija ima daljnju perspektivu razvoja – istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u svečanoj prigodi proslave Dana županije, danas u Slavonskom Brodu.

Vlada će i dalje stajati uz Slavoniju, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a posebno i uz Brodsko-posavsku, s obzirom na njezin važan geopolitički strateški položaj i ovdašnje projekte od nacionalnog značaja.

U svečanoj prigodi dana BPŽ dodijeljena su i županijska priznanja i nagrade. Plakete županije dodijeljene su Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić, tvrtkama Chromos Svjetlosti Lužani, IMPAL-u iz Nove Gradiške, REKORD-TIM-u iz Oriovca i POLJO-DAVOR-u iz Davora, te Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, za zapažene rezultate i aktivnoj borbi protiv pandemije COVID-19, te za iskazanu brzinu, stručnost i humanost u liječenju i skrbi o putnicima, državljanima Republike Kosovo, stradalim u prometnoj nesreći u ljeto 2021.

Kovanice od zlata dobili su Ivan Stipić, Slavko Sremac, Ivan Ćosić, Zvonko Opačak, Mato Pudiću i Obiteljsko gospodarstvo Šoldra, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena pokojnom bivšem brodskoposavskom županu Mirku Tomcu. U prigodi dana županije odana je i počast poginulim hrv. braniteljima polaganjem vijenaca pred središnje križeve na gradskim grobljima u SB i NG, te pred spomenikom hrv. branitelja u SB. U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su HPD Davor te tamburaški sastav Satir iz Davora.

Naš predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška – Alen Kohajda je sudjelovao na svečanoj sjednici.

Izvor: https://www.bpz.hr/novosti/obilje%C5%BEen-dan-brodsko-posavske-%C5%BEupanije