Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Razvoj društvenih kompetencija – održana edukacija u sklopu projekta “Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada”

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška protekli je tjedan od 14. do 18. 01. 2019. provela tečaj Razvoja društvenih kompetencija u sklopu projekta „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“, UP.02.1.1.06.0002.

Na tečaju su sudjelovale nezaposlene osobe s invaliditetom koji su kroz tjedan dana razvijali društvenu i građansku kompetenciju, s naglaskom na komunikacijske i prezentacijske vještine, vještine pregovaranja i vještine mirnog rješavanja sukoba. Korištenjem neformalne metodologije korisnici su kroz grupni i individualni rad naučili što je to komunikacija, oblike komunikacije, kako izgleda kvalitetna prezentacija, kako se pripremiti za javni nastup. Također, korištenjem simulacijskih vježbi korisnici su naučili kako pregovarati s win-win ishodom, te argumentirati svoja stajališta. Korištenjem PhotoVoice tehnike korisnici su adresirali probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u lokalnoj zajednici, te predložili načine njihova rješavanja.

Također, identificirali su načine razvijanja vještina te impulse koji im mogu olakšati pristup tržištu rada. Stjecanjem navedenih znanja i vještina korisnici su osnaženi za aktivno uključivanje kako u društvo, tako i na tržište rada. Edukacija je ocijenjena izvanrednom od strane korisnika i vjerujemo kako će im sudjelovanje u ovom projektu pružiti značajan doprinos u budućem privatnom i profesionalnom životu.