Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

SF.3.4.11.01.0173 Želimo i možemo: Osigurano 15 pružatelja usluge potpore i podrške

Početkom mjeseca svibnja, okviru projekta SF.3.4.11.01.0173 “Želimo i možemo”, zaposleno je 15 osoba koje će kroz 34 mjeseca pružati podršku i usluge 90 starijim i nemoćnim osobama, uključujući i one s invaliditetom.

Ove aktivnosti uključuju pomoć u kućanskim poslovima poput pranja posuđa, pospremanja, dostavljanja vode i ogrjeva, kao i organizaciju pranja i glačanja rublja. Pružatelji usluga također pomažu korisnicima u obavljanju osnovnih higijenskih potreba, što uključuje pomoć u oblačenju i svlačenju, kupanju i drugim aspektima osobne higijene. Ova podrška je ključna za očuvanje zdravlja i dobrobiti korisnika, te im pomaže da se osjećaju čisto i uredno.

Osim kućanskih i higijenskih usluga, pružatelji usluga također će doprinijeti zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba krajnjih korisnika. To može uključivati pomoć u pripremi obroka, organizaciji redovitih medicinskih pregleda, pa čak i pružanju društva, čime se sprječava socijalna izolacija. Projekt stavlja naglasak na društvenu integraciju, čime starije osobe, kao i osobe s invaliditetom, ostaju važan i aktivan dio društva. Na taj način se poboljšava njihovo emocionalno stanje te podiže kvalitetu života cijele zajednice.

Pružanjem navedenih usluga od strane zaposlenih osoba, utjecat će se na povećanje kvalitete krajnjih korisnika i to kroz:

  • unapređenje zdravstvenog stanja: redovita higijena i organizirana skrb doprinose boljem fizičkom zdravlju.
  • povećanje samostalnosti: pomoć u svakodnevnim aktivnostima omogućuje korisnicima veću samostalnost unutar vlastitog doma.
  • smanjenje socijalne izolacije: druženje i organizacija aktivnosti povezuje korisnike s drugima, sprječavajući osjećaj izolacije.
  • podizanje emocionalnog blagostanja: pružanje osobne i emocionalne podrške u obliku razgovora povećava zadovoljstvo i sreću među korisnicima.

Projekt SF.3.4.11.01.0173 “Želimo i možemo sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda plus. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.