Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Udruga Arteco Pavletić održala je „Završnu konferenciju“ projekta „Umjetnost čitanja“

Udruga Arteco Pavletić privela je kraju svoj projekt „Umjetnost čitanja“.

U prostorima udruge u Malinu, 28.06.2023., održana je „Završna konferencija“ u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Projekt je trajao godinu dana, od 05.07.2022. do 05.07.2023. i proveden je s ciljem jačanja svijesti o važnosti čitanja u lokalnoj zajednici te s ciljem da se lokalna zajednica izloži ljepoti književnosti i ojačaju se čitalačke kompetencije njenih pripadnika.

Udruga Arteco Pavletić objasnila je svoju filozofiju o važnosti čitanja ističući kako čitanje jača duh, oštri um, proširuje čovjekove vidike te budi u ljudima osjećaj suosjećanja, stoga je čitanje ključno za izgradnju zrelog, dobroćudnog i cjelovitog čovjeka.

U sklopu projekta, udruga Arteco Pavletić je provela više raznovrsnih programa. Program za osobe s invaliditetom gluhoće i nagluhosti s kojima s učio hrvatski znakovni jezik. Program za mlađe od 25 godine kojemu je svrha bila probuditi u mladima ljubav prema čitanju. Program za starije od 54 godina u kojemu su stariji imali priliku prisjetiti se književnosti koju su nekada čitali te kakva je nekada bila čitalačka kultura u Hrvatskoj. Program s ukrajinskom i češkom nacionalnom manjinom u cilju upoznavanja s njihovim bogatim književnim tradicijama.

Uz to, udruga Arteco Pavletić održala je dva okrugli stola u nastojanju da se šira lokalna zajednica angažira na sudjelovanju u projektu, u zajedničkom razmatranju dobrobiti koje čitanje može donijeti cijeloj lokalnoj zajednici.

Završnom konferencijom, udruga Arteco Pavletić i Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška stavili su točku na „i“ te uspješno okončali provedbu projekta „Umjetnost čitanja“.

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić: