Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

UTJECAJ PROJEKTA NA KORISNIKE I LOKALNU ZAJEDNICU

Projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada” UP.02.1.1.06.0002 sastojao se od pružanja podrške i osposobljavanja, edukacija i treninga kako bi se povećali kapaciteti osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih osoba, usmjereni razvoju samozapošljavanja; te razvoja mekih i transverzalnih vještina, motivacije, samopoštovanja i kompetencija potrebnih prilikom traženja posla. Edukacije su se održavale u malim grupama prilagođenim posebnostima svake ciljane skupine.

Kroz projekt smo uspjeli lokalnoj zajednici i korisnicima pružiti specijalno dizajnirane programe obrazovanja usmjerenih jačanju ljudskih potencijala u nerazvijenom području i smanjiti socijalnu isključenost ranjivih skupina. Osnažili smo 16 osoba s invaliditetom i 24 dugotrajno nezaposlenih mladih i žena kroz program formalnog i neformalnog obrazovanja za olakšani pristup tržištu rada.

Svaki partner pružio je doprinos kroz pronalazak korisnika i dijeljenja dobrih praksi, znanja i vještina iz svog područja djelovanja. Udruživanjem i partnerstvom postigli smo ove rezultate.

Kroz projekt je došlo do podizanja svijesti javnosti i lokalne zajednice o problematici nezaposlenosti marginaliziranih skupina.

Korisnici ističu dvostruku korist sudjelovanja u ovom projektu. I onu poslovnu jer će ovako osnaženi pronaći svoje mjesto na tržištu rada, a i onu privatnu koja im je donijela samopouzdanje i nova poznanstva. Nadaju se da će ovakvih dobrih i korisnih projekata biti što više!

Podsjetimo, u sklopu otvorenog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška odobren je projekt  „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.  u 100% iznosu od 795.670,00 kn. Projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2018.  godine i trajat će 18 mjeseci.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška, Udrugom slijepih Nova Gradiška, Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B će kroz ovaj projekt na našem području  ponuditi posebno dizajnirane programe koji će utjecati na smanjenje nezaposlenosti marginaliziranih skupina društva.