Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Zaposlena žena za jako i solidarno društvo – faza II – intervju s voditeljem

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od 18. lipnja ove godine provodi projekt “UP.02.1.1.13.0112, Zaposlena žena za jako i solidarno društvo – faza II”. Ovaj mjesec 6 je korisnica započelo s radom pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 36 krajnjih korisnika. Iskoristili smo tu priliku za razgovor sa Stjepanom Bošnjakom koji obavlja posao voditelja projekta.

Stjepan u sklopu projekta obavlja sljedeće poslove – provedba projektnih aktivnosti, kontinuirano praćenje projekta, izvještavanje i prikupljanje sve potrebne dokumentacije. Kod rada u UGNG najviše mu se sviđa rad s osobama oštećena sluha jer su oni marginalizirana skupina našeg društva i upravo UGNG pomaže osobama sa specifičnim potrebama, ne samo zapošljavajući ih nego i plasirajući ih na tržište rada s raznim drugim formalnim i neformalnim edukacijama. Uz to mu se sviđa rad u uredu jer su svi odani poslu i kad je potrebno uvijek će netko nekome uskočiti u pomoć. Stjepan se iz hobija bavi pjevanjem i sviranjem.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška inače je neprofitna i nevladina organizacija koja pomaže gluhim i nagluhim osobama u svakodnevnom životu, na području grada Nove Gradiške i okolnih općina. Primarne aktivnosti Udruge su pomoć gluhim i nagluhim osobama putem tumača/prevoditelja znakovnog jezika, te „Zaželi – program zapošljavanja žena”. Stjepan ističe kako ih je na prijavu ovog projekta najviše motivirala provedba istog u prošloj fazi kada su shvatili da osobe starije životne dobi trebaju pomoć u svojim kućanstvima. Puno se obitelji iz naše sredine iselilo i nažalost starije osobe ostaju bez pomoći. Nakon što su proveli ovaj projekt u prošloj fazi, korisnici istog projekta su ih pitali hoće li će se nastavljati usluge, što ih je motiviralo na prijavu projekta u sklopu Faze II poziva.

Što se uloge partnera na projektu tiče, Stjepan kaže kako im Centar za socijalnu skrb pomaže u pronalasku korisnika te pomoći onima kome je najpotrebnije, a HZZ – PU Slavonski Brod im je pomogao u pronalasku pripadnica ciljne skupine (žena).

Kao osoba koja je u prošloj fazi radila na projektu kao koordinator Stjepan očekuje iste ili čak bolje rezultate. Kaže kako su puno naučili u provedbi projekta kroz Fazu I i sada samo potvrđuju dobar rad programa. Najveći izazov u provedbi uzrokovala im je pandemija virusa COVID – 19, koja je sa sobom donijela strah. Krajnjim je korisnicima na prvi pogled bilo malo teško prihvatiti biti korisnik programa jer su oni ipak ranjiva skupina, ali nakon određenog vremena korisnici su uvidjeli kako je moguć rad uz pridržavanje epidemioloških mjera te im je sada lakše.

U idućem periodu provedbe projekta čeka ih obrazovanje radnica za Gerontodomaćice u POU AMC Nova Gradiška s kojima su u puno navrata imali odličnu suradnju. Za kraj poručuje svim osobama starije životne dobi u nepovoljnom položaju, odnosno onima koji se za njih skrbe, da se jave u ured UGNG (Ljudevita Gaja 9) da ih uključe i pomognu im putem ovog projekta.

Ovaj projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 551.731,96 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem.