Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima I

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam donosimo priču o Marini Kohajda.

Marina Kohajda je iz Nove Gradiške i članica je udruge oko pet godina. Najviše joj se sviđaju druženja s gluhima i okupljanja koja organiziraju. Marina voli kuglanje, istraživati po internetu, te kuhati. Jako je aktivna članica i sudjeluje u gotovo svim aktivnostima koje Udruga organizira; kako edukativnim, tako i športskim.

Sluh je izgubila kao beba sa 6 mjeseci. Gluhoća je posljedica gnojnog meningitisa te je u potpunosti gluha sada već 39 godina; što je ne sprječava u obavljanju svakodnevnih obaveza koje ima kao supruga i majka dvojice dječaka.

Pružena usluga joj pomaže dosta u komunikaciji u različitim ustanovama koje zbog prirode svog invaliditeta posjećuje, a gdje se susreće s komunikacijskom barijerom i nerazumijevanjem. Marina sama kaže da joj ova usluga značajno podiže kvalitetu života i omogućuje joj punopravno sudjelovanje u društvenim aktivnostima.Uslugu tumača najviše koristi kada ide kod doktora, u mirovinsko osiguranje, pri razgovorima za posao i sl.

Podsjetimo, ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.