Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima II

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam donosimo priču o Slavici Krizmanić.

Slavica Krizmanić je iz Nove Gradiške. Članica je UGNG je od 2001. godine. U udruzi joj se najviše sviđaju druženja s gluhima, putovanja na izlete i na razna natjecanja.

Hobiji su joj kuglanje, a prije je voljela plesati i u folkloru, ali se s tim već dugo ne bavi. Rođena je kao čujuća osoba. Sa dvije godine se razboljela, imala je stalno visoke temperature te je kao posljedica toga ostala bez sluha.

Korištenje usluge tumačenja i prevođenja joj olakšava komunikaciju s čujućim osobama, pogotovo u javnim ustanovama gdje često nailazi na nerazumijevanje. Uslugu tumačenja i prevođenja najčešće koristi kada ide kod doktora, u Centru za socijalnu skrb i kada ide kupovati nešto za što je potrebno više komunikacije s prodavačima, u banci i slično. Ova joj usluga značajno podiže kvalitetu života.

Podsjetimo, ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.