Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima IX

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo Mirjanu Dautović.

Mirjana je iz Pakraca sam, no s obitelji živi u Lipiku. Članica je Udruge gluhih i nagluhih od 2009. godine. U slobodno vrijeme voli kuhati i isprobavati nove recepte.

Mirjana je sluh izgubila kao dijete od 6 mjeseci. Tumač joj pomaže pri odlasku liječniku, kad ide u banku ili u općinu, odnosno na onim mjestima gdje smatra da neće dobro razumjeti službenike. Smatra kako ovaj projekt puno pomaže gluhima kada im je pomoć potrebna i da nemaju tumača neke stvari bi im bilo teško obaviti sam. Često s tumačom komunicira telefonom, porukama ili videopozivima, oko bilo kojih pitanja ili problema koji je muče, i uvijek zna da se tumaču može obratiti, što joj pruža osjećaj sigurnosti.

Ističe kako joj je vrlo važna pomoć, jer joj je neke stvari teško obavljati sama iz straha da će krivo razumjeti informacije. Pomoć, kao i savjeti kada joj zatrebaju znače joj vrlo mnogo. Nažalost, zbog posla i obaveza s djecom nije u mogućnosti često sudjelovati u drugim aktivnostima unutar zajednice, no izražava nadu kako će u budućnosti više sudjelovati.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.