Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Društvo jednakih mogućnosti – priča o korisnicima XI

Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo Ivana Šimunovića.

Ivan Šimunović je iz Rešetara i član je naše udruge od djetinjstva, već 20 godina. Najviše mu se sviđa druženje s ostalim članovima, a od hobija izdvaja kuglanje, pikado i futsal. Ivan je izrazito atletski sposobna osoba i često sudjeluje u raznim natjecanjima na kojima osvaja nagrade.

Ivan je rođen s oštećenim sluhom, ali ga to ne sprječava u življenju života punim plućima i sudjelovanju u različitim aktivnostima udruge, od edukativnih projekata do športskih aktivnosti. Uslugu tumača koristi svaki mjesec, a najviše mu treba kad traži posao. Smatra da je ovaj projekt uspješan i da puno pomaže gluhim osobama u nadilaženju svakodnevnih komunikacijskih barijera.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.