Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Obilježen Međunarodni dan gluhih u Strmcu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana gluhih, 24.rujna ove godine, Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška upriličila je druženje u planinarskom domu na Strmcu što je zadnjih godina već postalo tradicija za okupljanje gluhih osoba-članova Udruge, a pridružio se  i veliki broj prijatelja te obitelji s kojima gluhi i nagluhi žive.

Kroz druženje smo razmjenili iskustva, informacije te raspravljali o problematici gluhih osoba u našoj zajednici. Vodstvo Udruge je saslušalo probleme gluhih osoba i zajedničkim naporima će premostiti dio problematike kroz razne natječaje počevši od donatora, ministarstva, EU fondova te Erasmus + koje pruža Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Naša novogradiška Udruga  prepoznata je ne samo na širem novogradiškom području nego smo ju označili i na mapi u Europi radi dobrog povlačenja EU sredstava te dobrog provođenja raznih projekata.

Najveći i poseban uspjeh naše sestrinske organizacije ( Športska udurga gluhih Nova Gradiška) je ulazak među prvih 5 organizacija diljem EU vezano za provođenja projekta  „Zajedno u športu za jednakost u životu“ gdje smo lavovski odradili sve zadane ciljeve, kao i razne aktivnosti:: Futsal, kuglanje, stolni tenis, aerobik, biciklizam, nutricionizam, planinarenja, jedrenja, ljetni športski kamp i škole plivanja uz suradnju sa stručnim i educiranim nastavnicima. Nadamo se novim natječajima sa novim tematikama gdje bi uz mentora raznih športskih disciplina provodili nove projekte.

Međunarodni dan gluhih odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava se zadnje subote u mjesecu rujnu. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, te povećanje solidarnosti i davanje potpore gluhim i nagluhim osobama.

Također, cilj je i promicanje njihovih prava što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihovog položaja u društvu, ali i kvalitete života svih socijalno osjetljivih skupina.