Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Održana uvodna radionica iz projekta „Medijima do kulture“

Slijedom predviđenoga programa provedbe novoga projekta Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, prihvaćenoga i financiranoga od Ministarstva kulture i medija RH, uvodna edukacijska radionica održana je 19. rujna s učenicima trećih razreda novogradiške Gimnazije.

U prostoru gimnazijske „učionice budućnosti“ okupilo se 20-ak učenica i učenika koje smo upoznali sa spomenutim projektom i njegovim ciljevima.

Teme uvodne edukacijske radionice bile su : gluhe i nagluhe osobe kroz povijest od 16. st. do danas; način života i kultura gluhih osoba; kako komunicirati s osobama oštećena sluha; o tumačima, prevoditeljima i komunikacijskim posrednicima.Učenici su upoznati i sa dvoručnom i jednoručnom abecedom Hrvatskog znakovnog jezika.

U ime škole partnera u ovom projektu obratila se svima prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica novogradiške Gimnazije-inkluzivne škole, potom u ime nositelja projekta, Josip Bošnjak, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Uvodnu edukacijsku radionicu održali su, u interaktivnom obliku, Jozo Bušić, voditelj projekta, Stjepan Bošnjak i Ivanka Herceg sudionici u provedbi.

Slijedeće radionice za učenike trećih razreda bit će održane u listopadu i studenom.

Ukratko o Projektu

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška je u rujnu ove godine za Program „Medijima do kulture“, potpisala ugovor sa Ministarstvom kulture i medija RH kao Davateljem financijskih sredstava ukupne vrijednosti od 15.000,00 eura za razdoblje 01.08.2023.-31.07.2024. godine.

Komunikacija i interakcija sa čujućom većinskom populacijom je najveći problem kao i inkluzija i interakcija gluhih i nagluhih osoba i djece sa poteškoćama.

U suradnji s našim partnerom, Gimnazijom Nova Gradiška-inkluzivnom školom, UGNG će u vremenskom periodu od 12 mjeseci provoditi više radionica putem kojih ćemo zbližiti učenike s našim članovima.

Projekt obuhvaća slijedeće teme: inkluzija osoba i djece sa invaliditetom; djelovanje u društvu kroz kulturu putem medija; upoznavanje učenika Gimnazije sa zajednicom gluhih i nagluhih osoba; komunikacija sa gluhim osobama i edukativna radionica hrvatskog znakovnog jezika.

S ovim temama bit će upoznati učenici trećih razreda do kraja godine kroz tri radionice, a potom u veljači i ožujku i učenici prvih i drugih razreda, također kroz tri radionice.

Istodobno će filmska skupina Gimnazije snimati igrano-dokumentarni film u kojem učenici i naši članovi prikazuju kako postupati i pristupiti gluhoj osobi te prikazati kroz film primjerom kako izgleda jedan dan u životu gluhe osobe i situacije u kojima se može naći. Film je predviđen sa pratećim titlom na hrvatskom jeziku i dodatnim na engleskom jeziku, tumačem koji prevodi na znakovnom jeziku i audio za slijepe i gluho-slijepe osobe.

Likovnjaci naše Gimnazije osmislit će vizual novoga info letka Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Projekt obuhvaća i tiskanje knjige o uspjesima Udruge gluhih i nagluhih i Športske udruge gluhih Nova Gradiška.