Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“ predstavljen na okruglom stolu na temu „Mogućnosti zapošljavanja“

Općina Staro Petrovo Selo, u suradnji s Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“, od rujna prošle godine provodi projekt „Centar za edukaciju nezaposlenih osoba – Staro Petrovo Selo“.

U okviru projekta održan je okrugli stol na temu mogućnosti zapošljavanja u prostoru Općine Staro Petrovo Selo. Na okruglom stolu su, uz predstavnike Općine i projektnog tima sudjelovali predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Slavonski Brod, Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, IMPACT-a, obrta za savjetovanje i poslovno upravljanje, Industrijskog parka Nova Gradiška; te nekoliko korisnika projekta.

Kako je tema okruglog stola bila „Mogućnosti zapošljavanja“ predstavnice HZZ-a PU Slavonski Brod su predstavile mjere aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu, Manuela Strinavić ispred CZSS Nova Gradiška predstavila je profil korisnika zajamčene minimalne naknade na našem području, kao jedne od ranjivih skupina na tržištu rada. Uslijedilo je predstavljanje projekta „Job club – Centar jednakih mogućnosti“ koji je Udruga gluhih i nagluhih provela u suradnji s partnerima – Gradom Nova Gradiška i Industrijsko – obrtničkom školom. Predstavnica Industrijskog parka NG, Marijana Škara Ivković, predstavila je projekt „Učenjem do znanja – znanjem do zapošljavanja“ koji je trenutno u provedbi.

Također su predstavljeni rezultati projekta „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“ koji je još uvijek u provedbi. Rezultate je predstavila voditeljica INTEGRA centra Katica Pecarić, koji su pokazali kako su ovakvi projekti iznimno korisni nezaposlenima i osobama koje su pripadnici ranjivih skupina.

U raspravi koja je uslijedila zaključeno je kako su projekti koji su, poput našeg, usmjereni povećanju zapošljivosti uspješni u postizanju svojih ciljeva, te kako otprilike trećina korisnika takvih projekata pronađe posao neposredno nakon sudjelovanja u projektu; što je za naše tržište rada velika brojka.

Podsjetimo, u sklopu otvorenog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška odobren je projekt  „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.  u 100% iznosu od 795.670,00 kn. Projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2018.  godine i trajat će 18 mjeseci.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška, Udrugom slijepih Nova Gradiška, Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B će kroz ovaj projekt na našem području  ponuditi posebno dizajnirane programe koji će utjecati na smanjenje nezaposlenosti marginaliziranih skupina društva.