Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Projekt „Socijalna integracija osoba treće životne dobi“ završava do kraja godine

Ovo je još jedan u nizu projekata Udruge gluhih i nagluhih grada Nova Gradiška, čija se provedba u trajanju od 24 mjeseca bliži kraju.

Korisnici su ga ocijenili od životne važnosti zbog niza razloga: vlastitoga zdravstvenoga stanja, nemogućnosti da bez pomoći druge osobe zatraže neophodnu liječničku skrb, ostvare svoja prava, nabave potrebne namirnice, na vrijeme plate svoje financijske obveze….

Projekt je financiran u 100% iznosu od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a temeljem Poziva za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Športska udruga gluhih Nova Gradiška i Udruga Matice hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška.

Provedba projekta omogućila je korisnicima ostanak u njihovom domu i mjestu u kojemu su stvarali obitelji. Život donosi svoje, djeca odlaze. Pomažu koliko mogu, ali naši stari uglavnom ostaju sami oslonjeni na svoje, sada već, slabe snage s obzirom na godine. Tako bismo projekt „Socijalna integracija treće životne dobi u zajednicu“ mogli nazvati projektom u stvarnom, svakodnevnom životu.

Cilj je projektom omogućiti zadovoljenje životnih potreba najosjetljivijim skupinama društva, kao što su osobe sa invaliditetom kroz pružanje i razvoj inovativnih socijalnih usluga na slabo razvijenim područjima RH. Time će se pridonijeti i socijalnoj pravedosti, ali i prevenirati institucionalizacija osoba u riziku te povećati integracija starijih osoba s oštećenim sluhom i prezbiakuzijom.

Prioritetno područje i aktivnosti su osiguravanje usluga prijevoza za starije u zajednici (liječniku, u prodavaonice, poštu…posredovanje u institucijama i ustanovama kod rješavanja prava)

Od 1. listopada u provedbi usluga pridružila nam se i naša kolegica Ana Šokić, koja je poslom, kojim se bavila, stekla velika iskustva u radu sa starijim osobama.

-Najvažnije je voljeti ih i razumjeti njihove potrebe, biti strpljiv s njima, razgovarati, saslušati njihove probleme i, naravno, pomoći prema mogućnostima- istaknula je Ana, a na fotografiji je sa gospođom Duškom Homjak, jednom od naših korisnica.