Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška
Udruga gluhih i nagluhih

ZAPOSLENA ŽENA ZA JAKO I SOLIDARNO DRUŠTVO – POLA GODINE PROVEDBE

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška započela je s provedbom usluge pomoći starim i nemoćnima na području grada Nove Gradiške i okolnih općina u svibnju 2018. godine. Provedbi usluge na terenu prethodila je edukacija za njegovateljice koje su naše zaposlenice uspješno završile u Pučkom otvorenom učilištu Auto moto centra Nova Gradiška, gdje su zasluženo stekle javnu ispravu koja će im pomoći na tržištu rada kad projektne aktivnosti završe. Dodana vrijednost ovog projekta je činjenica da smo zaposlili dvije osobe s invaliditetom, koje se svrstavaju u skupinu teže zapošljivih osoba na našem području. Na taj način pružili smo im priliku da se svojim radom dokažu kao vrijedni pripadnici lokalne zajednice. Treba naglasiti kako su sve osobe uključene u ovaj projekt već duže vrijeme u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te kako će im ovo zaposlenje pomoći u stjecanju ekonomske neovisnosti, te ujedno utjecati na njihovo samopouzdanje i veći stupanj samostalnosti u svakodnevnom životu.

Projektni tim odabrao je 40 starih i nemoćnih osoba s našeg područja za koje se pokazalo da su u najvećoj potrebi za ovom uslugom, tako da svaka zaposlena žena obilazi 8 krajnjih korisnika tijekom svoga radnog vremena. Svaki krajnji korisnik dobio je paket higijenskih potrepština koje su neophodne za rad zaposlenica a pripomoći će kućnom proračunu starih i nemoćnih koji se svrstavaju u skupinu u najvećem riziku od siromaštva.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška ispunila je sve projektne ciljeve u proteklom razdoblju te izražava neopisivo zadovoljstvo provedbom projekta „Zaposlena žena za jako i solidarno društvo“ koji je već sada ostvario iznimno pozitivan utjecaj na zaposlene žene i stare i nemoćne osobe koje su dobile uslugu koja utječe na povećanje kvalitete njihova života.

Ovaj projekt je financiran u okviru programa ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA kojeg je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavio 30.6.2017., a financira se iz Europskog socijalnog fonda u 100% intenzitetu u iznosu od 1.300.286,40 kn. Provedba projekta traje 30 mjeseci. Cilj projekta je osnažiti i povećati stupanj samostalnosti kod 5 nezaposlenih žena starijih od 50 godina s područja zapadne Slavonije, kroz njihovo zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući najpotrebitijima.