Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Završna konferencija projekta „Suvremene socijalne usluge za osobe oštećena sluha

U petak, 22.4.2022. održali smo završnu konferenciju projekta. Konferencija je održana u prostoru OAZA Joyful Kitchen i prisustvovalo joj je ukupno 30 osoba uključujući ključne dionike koji su sudjelovali u provedbi istoga, kao i partnere, te same korisnike.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, te smo se prisjetili svih aktivnosti koje smo proveli tijekom trajanja provedbe. U nastavku donosimo mali rezime cjelokupne provedbe ovog dvogodišnjeg projekta.

Podsjetimo se, projekt je započeo 1.5.2020. i zapošljavao je troje zaposlenika: jednog socijalnog radnika koji je ujedno obavljao poslove i voditelja centra, te dva stručna suradnika. Čitav projektni tim kao ključno zaduženje imao je pružati online socijalne usluge razvijene unutar IT servisa registriranim korisnicima s oštećenjem sluha diljem RH. Osim glavnog zaduženja, zaposlenici su se također bavili održavanjem edukativnih predavanja za osobe oštećena sluha u 15 različitih organizacija u RH koje okupljaju osobe oštećena sluha, kako bi se njihovi korisnici upoznali s načinima korištenja IT servisa.

Ostvareni ciljevi projekta su:

  • Izrađen web portal i mobilna aplikacija za pružanje socijalnih usluga osobama oštećena sluha
  • Održano je 15 edukacija za osobe oštećena sluha
  • 140 osoba oštećena sluha registrirano na portal za korištenje IT servisa (premašen pokazatelj za 40 osoba)
  • Izrađen e-learning učenja osnova znakovnog jezika
  • 20 članova obitelji i 28 stručnjaka prošlo sve module e-learninga (premašen pokazatelj stručnjaci za 3 osobe)
  • Održana edukacija edukatora za partnere
  • Održana predstavljanja online alata za članove obitelji i stručnjake.

Usluge koje smo pružali su: daktilografija/transkripcija, naruči me, oblikovanje teksta, pravno savjetovanje, zahtjev za prijevod, tumač znakovnog jezika i video call centar. Prikaz ispod pokazuje postotak korištenja svake pojedine usluge.

lanovi za nastavak projekta su prije svega nastaviti pružati određene usluge sukladno kapacitetima, prijavljivati projekte koji će biti svojevrstan nastavak ovog projekta, nastaviti surađivati s partnerima iz konzorcija, te nastaviti unaprjeđivati kapacitete udruge. Kako bismo ostvarili svoje planove, radili smo na uspostavljanju i novih korisnih suradnji s organizacijama i tvrtkama koje bi mogle odigrati značajnu ulogu u nastavku provedbe projektnih aktivnosti i nakon završetka projekta. Jedna od tih suradnji svakako je ona s tvrtkom NEWTON Technologies Adria d.o.o. koji nude nove mogućnosti u području računalnog prepoznavanja govora, te omogućava inovativna rješenja za diktiranje i automatsku pretvorbu audio zapisa u pisani oblik. Ovakva tehnologija u budućnosti bi mogla označiti revolucionarnu prekretnicu u radu s osobama oštećena sluha. Nova znanja i suradnje zasigurno ćemo iskoristiti za nastavak ovog projekta u budućnosti.

Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 1.499.382,72 kuna s intenzitetom potpore od 100%. Trajanje projekta je 24 mjeseca. Nositelj projekta je Udruga (na)gluhih osoba Videatur.

izvor: https://videaturusluge.eu/zavrsna-konferencija-projekta-suvremene-socijalne-usluge-za-osobe-ostecena-sluha/